Modelauto, miniatuurauto en schaalmodellen

Quality Scales is een winkel gevestigd in Glanerbrug bij Enschede.

Wij zijn een speciaalzaak op het gebied van modelauto, modelautos, minatuurauto, miniatuurauto's, bouwpakketten, diecast, racebanen, slotracing en R/C autos.
In de loop der jaren hebben wij een geweldig assortiment weten op te bouwen, en zijn daarom een belangrijke aanbieder geworden. Via deze internet site kunt u nu ook vanuit uw stoel bestellen.

Naast de modelautos, in diverse schalen, hebben wij een assortiment gebouwde schaalmodellen van motoren, vliegtuigen, tanks etc. Deze modellen zijn uiteraard op schaal nagemaakt en speciaal voor de verzamelaar. Alle modellen zijn overzichtelijk op deze site en in onze winkel te zien.

Bij de bouwpakketten ligt de nadruk op de plastic modelbouw. Van autos, vrachtwagens, vliegtuigen, boten, motoren, legervoertuigen etc. is altijd voorraad. Als aanvulling op dit brede assortiment zijn ook benodigdheden als lijm, verf, penselen en gereedschap etc. te koop.

Modelauto's, Modelauto, Modelautos, of ook miniatuurauto's, miniatuurauto, miniatuurautos

zijn verkleinde weergaven van auto's (al dan niet bestaand). Men deelt modelauto's vaak in op schaal, maar ook wel op merk. Ze zijn een verzamelobject geworden sinds ze op de markt kwamen.

Geschiedenis van de modelauto

De Geschiedenis van de modelauto, miniatuurauto valt samen met de ontwikkeling van de auto zelf. Aanvankelijk waren de modelauto's modellen uit hout, of grof gevormd uit metaal. Later kwamen daar ook trapauto's bij of zelfs kleine speelgoedauto's met elektromotor waarin het kind zitten kon. De eerste "moderne" modelauto, de modelauto zoals men die tegenwoordig kent, werd in 1919 gemaakt. In dat jaar maakte de Amerikaanse firma Tootsietoys voor het eerst een auto uit een metalen legering in een gietvorm (zogenaamde diecasting).

Aanvankelijk waren het de Amerikaanse merken die de markt in handen hadden. De Europese merken hadden nog voornamelijk modelauto's uit blik of ander materiaal. In Europa werd de gegoten auto populair gemaakt door Solido en Dinky Toys, die voor de Tweede Wereldoorlog begonnen met het maken van auto's uit Zamac.

Tijdens en na de oorlog werden er, vanwege materiaalschaarste, weinig modelauto's gemaakt. Het zou nog tot de jaren '50 duren tot men weer auto's begon te gieten. In deze jaren werden vele merken met bekende namen begonnen als Matchbox (Lesney), SIKU en Majorette, terwijl ook Solido en Dinky weer auto's maakten. Ook in Nederland en BelgiŽ werd in deze tijd begonnen met modelauto's. In Nederland was het Lion, in BelgiŽ waren dat Septoy, Gasguy e.d. In de jaren '60 startte Hot Wheels met de productie van haar auto's, die naar eigen zeggen de snelste auto's ter wereld waren.

Andere merken moesten de trend van zogenaamde "speed wheels" volgen. Deze speed wheels waren wielen met een dunne uitstekende rand, waardoor frictie verminderd werd. Eind jaren '70 was een moeilijke periode voor modelautofabrikanten. Kosten gingen omhoog en omzet omlaag. Vele zochten een uitweg door te produceren in goedkopere landen, andere, zoals Schuco, Lesney en Tekno gingen failliet. Vele overname's volgden in de jaren '80 en begin jaren '90. Een concentratie van de merken en bedrijven volgde.

De opkomst van de computer zorgt ervoor dat er geen nieuwe generatie verzamelaars (en in belangrijkere mate, minder kinderen die met auto's spelen) komt.

Ook hebben wij een leuk assortiment R/C autos met zowel elektro als brandstof motoren. Uiteraard zijn daar ook de diverse onderdelen en accessoires voor te krijgen.

Voor de mensen die binnen ruimte hebben voor een leuke hobby zijn er de slot-racebanen. Een uitgebreide keuze in autos voor de racebanen is te zien op deze site.

Voor de verzamelaar die al zijn kostbare modellen stofvrij en overzichtelijk wil showen verkopen wij de mooiste vitrines in diverse maten.

Wij wensen u veel plezier met het shoppen op deze site.